Οι μικροί, πολύτιμοι σπόροι Chia

Το φυτό Chia ανήκει στο γένος φυτών Salvia και στην πραγματικότητα προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, αφού για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται θερμό και υγρό κλίμα. Όμως ο Carl Linnaeus που το ανακάλυψε τον 18ο αιώνα το μπέρδεψε με ένα Ισπανικό φυτό,και έτσι ονομάστηκε Salvia Hispanica. Το ενδιαφέρον στο φυτό βρίσκεται στους πολυάριθμους σπόρους των καρπών του, οι οποίοι έχουν μόλις 2 χιλιοστά μήκος και έχουν διάφορα χρώματα όπως μαύρο, γκρι, καφέ και άσπρο.

Οι σπόροι Chia παρουσιάζουν ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω της εξαιρετικής σύνθεσής τους σε θρεπτικά συστατικά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Έτσι, στο σύνολο του βάρους τους περιέχουν:

· 25-35% λίπος, κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενισχυμένα στα ω3 .
· 15-25% πρωτεΐνες, χωρίς γλουτένη και επιπλέον με αυξημένη περιεκτικότητα σε γλουταμινικό οξύ, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του εγκεφάλου.
· Είναι πλούσια πηγή διατροφικών ινών, περισσότερο από άλλα φυτά διάσημα για τις ίνες τους, και μάλιστα στην επιθυμητή αναλογία μεταξύ αδιάλυτων και διαλυτών ινών.
· Υψηλά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και φυλλικού οξέος.
· Υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε.
· Στοιχεία όπως ασβέστιο και φώσφορο σε πολλαπλάσιες ποσότητες από το αγελαδινό γάλα.

Η ιδανική διατροφική σύσταση των σπόρων Chia, τους έχει φέρει στο επίκεντρο ερευνητικού ενδιαφέροντος. Πολλές καλά σχεδιασμένες μελέτες έχουν δοκιμάσει τα οφέλη της προσθήκης σπόρων Chia στην καθημερινή διατροφή και έχουν εξετάσει αν είναι ευεργετικοί για την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, το ανοσολογικό σύστημα, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και άλλες καταστάσεις.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε πολλές από αυτές ενώ σε άλλες όχι, το γεγονός της εξαιρετικής διατροφικής αξίας των σπόρων Chia παραμένει.

Θυμηθείτε δύο πράγματα:

Ø Ο τόπος που έχει μεγαλώσει το φυτό έχει σημασία για την τελική σύνθεσή του σε διατροφικά συστατικά.
Ø Για να απολάβουμε την υψηλή διατροφική αξία των σπόρων Chia, πρέπει να καταναλώσουμε μια ελάχιστη ποσότητα που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40 γραμμάρια κάθε μέρα

Μαρία Χριστοπούλου, MD, MSc, MBA

Παθολόγος-Εντατικολόγος, Medical Advisor Pharmaserve-Lilly